Wednesday, April 13, 2011

Berita Baik : CBI dalam Proses Mengugurkan 3 Sifar dari IQD


Wah, hari ini ada berita yang sangat baik kepada kita sebagai pemegang dinar Iraq. Berita yang saya dapat dari CurrencyNewsHound yang memetik terus berita Al Sumeria, membincangkan mengenai penguguran 3 sifar dari IQD. Nampak gayanya RV sudah semakin dekat dengan kita. Jika sebelum ini tiada maklumat khusus dari CBI mengenai RV, kini tandanya sudah nampak. Tunggu masa sahaja nih~!! Hehehe.


CBI in process of dropping zeros from IQD

Central Bank of Iraq, on Tuesday, he is about to finish the project raise three zeroes from the currency, noting that the project is considered strategic, and submitted to the Council of Ministers and legislators if completed.

The central bank adviser said the appearance of Mohammed in an interview for “Alsumaria News”, “The draft raise three zeros from the dinar is a strategic project and the Central Bank is in the process of finalizing the project, the idea of ​​theory into practice, and is nearing completion, and submitted to the Council of Ministers and House of Representatives. “

The benefit, “This project will reduce the cost of transactions and reduces the carry cash,” adding that “Iraq is on the verge of producing 6 to 12 million barrels of oil and this will impact on the development and raise the value of the Iraqi dinar.


The adviser to the CBI that “the Bank has achieved three things during the last stage, as the first building reserves from zero to $ 50 billion, within the past five years, reduce the price of the basic inflation from 34% to 4 or 3%, and achieved stability in the Iraqi dinar exchange “.


He was adviser to the CBI the appearance of Mohammed Saleh, said in an interview earlier “Alsumaria News”, the bank’s readiness to delete the zeros of the Iraqi currency, pointing out that those zeros that are added to the Iraqi currency during the last period formed a cluster of large cash amounted to 27 trillion Iraqi dinars.


On the other hand, revealed adviser to the CBI, that “Iraq enter for the first time a system of payments between banks has been the transition to electronic clearing away from the hand and entered into by the six banks and the exchange of instruments between banks electronically and will link the smart card and credit system with the central bank.”


Continued by saying that “the central bank would be three years after the so-called Council of the payments, which sets protocols and is the infrastructure of Iraq.”


Previously, specialists Iraqis in the field of economics that played down the impact of the central bank to delete zeros from the currency the purchasing power of the Iraqi dinar, also hopes the government from behind the move, as the view of researchers that the cost of lifting of the zeroes will be the biggest of its usefulness, given that the currency’s strength is measured by the stability of disbursement which is based on the strength of the productive sector can provide goods and services.

Berita asal di sini : Al-Sumeria News

RV tetap RV~!!

Share/Bookmark

10 comments:

AdminDinarIraq said...

Lebih kurang makna dari Google Translate ::

Central Bank Of Iraq ia akan menyelesaikan projek kenaikan tiga sifar dari mata wang tersebut, mencatatkan bahawa projek dianggap strategik, dan diajukan kepada Majlis Menteri dan perundangan jika selesai.Penasihat Central Bank Of Iraq,Muhammad Saleh mengatakan dalam sebuah wawancara untuk "Alsumaria News", " bahawa peningkatan tiga angka sifar dari dinar adalah satu projek strategik dan CBI sedang dalam proses akhir, idea teori ke dalam amalan, dan hampir selesai, dan diajukan kepada Majlis Menteri dan Parlimen. "

"Projek ini akan mengurangkan kos transaksi dan mengurangkan jumlah cash di tangan,". Beliau menambah lagi bahawa "Iraq di ambang menghasilkan 6 hingga 12 Juta barel minyak sehari dan ini akan memberi kesan kepada pembangunan dan akan meningkatkan nilai dinar Iraq."

Penasihat CBI itu juga berkata bahawa "Bank telah mencapai tiga perkara pada tahap terakhir, sebagai sandaran merintis dari "sifar" hingga $ 50 bilion, dalam tempoh lima tahun terakhir, kadar inflasi dari 34% dapat dikurangkan menjadi 4 atau 3 %, dan kestabilan dalam semua bursa dinar Iraq ".Mohammed Saleh yang merupakan penasihat CBI dalam sebuah wawancara "Alsumaria News", juga berkata bahawa Central Bank Of Iraq (CBI) telah bersiap sedia untuk memadam sifar dari mata wang Iraq, kerana penambahan sifar dalam matawang Iraq sebelum ini telah membentuk jurang yang besar berjumlah 27 trilion dinar Iraq.

Selain itu, untuk pertama kalinya sistem pembayaran antara bank melalui sistem elektronik (perbankkan) telah diperkenalkan. Ia dapat mengurangkan para pemegang dinar Iraq berisiko memegang cash yang banyak di tangan mereka.Enam buah bank telah menjalankan transaksi ini secara elektronik dan akan menggunakan link "smart card" dan sistem kredit dengan Central Bank.

Anonymous said...

then? kalau note 25000 = 25 dinar?? dpt berape je?? ermm... agak rugi gak tu.//

Anonymous said...

yaaa....aku suka berita ni....
25k tetap 25k....nilai xkan berubah...yg berubah note je....semua jgn ade note 1k, 5k, 10k and 25k jgn gusar....

Anonymous said...

Selain itu, untuk pertama kalinya sistem pembayaran antara bank melalui sistem elektronik (perbankkan) telah diperkenalkan. Ia dapat mengurangkan para pemegang dinar Iraq berisiko memegang cash yang banyak di tangan mereka.Enam buah bank telah menjalankan transaksi ini secara elektronik dan akan menggunakan link "smart card" dan sistem kredit dengan Central Bank.

nampaknya RV dah ni gaya ni...ye lah..kalau duit iraq ni bawak 25K 3 4 keping pun dah berapa..cth: kalau RV ke usd1.00 pun dah 1 keping 25k bernilai 25kusd..tak ke banyak?..betul la dapat mengurangkan para pemegang dinar iraq beridiki memegan cash yang banyak di tangan..

yahoooo...alhmdullillah.,..nampaknya penantian akan berakhir jugak...

AdminDinarIraq said...

Harap tidak salah faham. 25K tetap bernilai 25K. Takkan jadi 25IQD. Kalo nak jadi 25IQD boleh je, tapi jadi begini :

25K = Sekeping ATAUUUU
25K = 25 IQD x 1000 Keping.

Kesimpulan,

Pakcik kayooo~!! hu hu..

iovantgarde said...

alhamdulillah..

Anonymous said...

saya sangkakan delete 3 zeros itu merugikan kita,
mana tidak 25,000 jadi 25 saja....

Ada sesiapa boleh explain? tk

Anonymous said...

xlarat dah aku nk explain....sbb boleh pikir sendiri je.... 25k tetap 25k....10k tetap 10k... 5k tetap 5k....1k tetap 1k.....

Anonymous said...

ini bukan ke LOP?

Anonymous said...

25k iqd = 25 iqd x 1000 iqd still bersamaan 27 trillion....
25k iqd = 25 iqd dah kurang dari 27 trillion.... huhuhu....3 kosong....

Post a Comment

Design by Abdul Munir Visit Original Post Islamic2 Template